Az elmúlt években a fogászati 3D nyomtatás nagyon dinamikus fejlődésnek indult. A digitális intraorális lenyomatvételi eszközök egyre nagyobb számú elterjedése a fogtechnikai modell nyomtatás szükségességén keresztül egyre növekvő igényt támasztott a 3D nyomtatók iránt a fogtechnikai laboratóriumokban. 

A modellek marással történő előállítása költséges és hosszú időt vesz igénybe, emellett azt a készüléket „foglalja le” melyet fogpótlások marásához lehetne igénybe venni, így ez a tevékenység nem túl profitorientált.

A 3D nyomtatással manapság már 20-30 perc alatt tudunk kivehető csonkokkal rendelkező fogtechnikai modelleket nyomtatni, ezek ráadásul pontosak, részletgazdagok, jó minőségűek, mégis a 3D nyomtatás, mint szükséges drága és (még) kevés területen alkalmazható technológiaként ékelődött be a digitális labor munkafolyamataiba.

A félig-meddig kényszer szülte megoldáshoz a 3D nyomtatókat és a hozzájuk tartozó anyagokat gyártó cégek fejlesztéseikkel szeretnék minél inkább rentábilissá tenni a technológiát, újabb és újabb anyagok előállításával nyitni a rendszereiket a még eddig kieső indikációk lefedése felé.

Fontos szempont lehet a gyártók számára, hogy újabb megoldásokat kínáljanak nem csak a fogtechnikák, hanem a fogorvosi rendelők számára is. Azok a digitális technológiával rendelkező klinikák, ahol „charside” rendszert alkalmaznak, vagy egyéb módon van lehetőségük azonnali, megvárható fogpótlást készíteni, erre specializált maró készülékekkel dolgoznak, a 3D nyomtatás eddig nem kínált túl sok alternatívát. Abban az esetben, ha létezne olyan 3D nyomtató technológia, melynek készüléke és járulékos tartozékai illeszkednek egy fogorvosi rendelőbe, és lenne olyan anyag, melyből ez a rendszer végleges, azonnal átadható fogpótlást tudna készíteni, akkor ez a gyors, csendes, gazdaságos technológia a fogorvos számára is rettentő hasznos lehet.

Természetesen a laboroknak pedig az lenne az ideális, ha olyan termékeket tudnának előállítani 3D nyomtató rendszerükkel, melyet közvetlenül tudnak értékesíteni a fogorvos felé, vagy amely a laborban használt munkafolyamatokat nagyban elősegíti, leegyszerűsíti, meggyorsítja.

Az implantációs sablon nyomtatás lehet ilyen profil, azonban Magyarországon a behelyezett implantátumok számához képest elenyésző az előzetesen digitálisan tervezett sebészeti protokoll, melynek része lenne a fúrósablon tervezés és gyártás.

Az ideiglenes pótlások készítése az a műfaj, ahol a 3D nyomtatás is meghatározó lehet. Az, hogy a DLP elven működő 3D nyomtatók esetében a tagszám növelésével a gyártási idő nem hosszabbodik, nagy előny a marással szemben, nem beszélve arról, hogy nincs szerszámkopás, és egy 3D nyomtató nagy eséllyel kevésbé kihasznált és foglalt a laborban, mint egy 5 tengelyes marógép.

A nagy dobás azért mégiscsak az lenne, ha a kis asztali 3D nyomtatónkkal nem csak modelleket, ideigleneseket, hanem végleges fogpótlásokat is tudnánk készíteni.

Ebben az esetben azonban nem csupán a fogtechnikák, hanem a digitális technológia iránt fogékony fogorvosi rendelők számára is vonzóbb lehet ez a technológia. A szék mellett történő azonnali, egynapos fogászati megoldások egyik kísérője lehet a 3D nyomtatás, az ismert „chairside” munkavégzésre optimalizált marógépek mellett.

A 3shape intraorális szkennerei, a TRIOS 3 és a TRIOS 4 felkínálják ezt a lehetőséget a fogorvos számára úgy, hogy a lenyomatvételi struktúrája, pontossága és stabilitása a kisebb, korona, inlay, onlay, esztétikus héj azonnali, rendelőn belüli készítése mellett tökéletes nagy fesztávú, bonyolult implantációs protetikai megoldások kivitelezésére, külső gyártó központ bevonásával is.

A 3shape TRIOS szkennerei az integrált alkalmazásokon túl bővíthetők különböző Studio szoftverekkel, melyek segítségével fogszabályzó készülékek, azonnali fogpótlások készítésének előkészületeit végezhetjük. A beszkennelt státuszra a 3shape Design Studio szoftverrel azonnali pótlásként készíthetünk koronát, inlay-t, onlay-t, héjat, 3 tagú hidat, csavaros koronát, melyet adott esetben az asztali 3D nyomtatóval valósítunk meg.

Mégis melyik anyag megfelelő az additív technológiával történő kész pótlás készítésére?

A BEGO idén megjelent VarseoSmile Crown plus anyaga alkalmas erre. Ez a világon az elsőként piacra kerülő fényre keményedő nyomtatható resin, mely alkalmas végleges fogpótlások készítésére, ezzel forradalmasítva a fogtechnikai hibrid kompozit anyag megmunkálását. A németországi Class IIa besorolású (azaz véglegesen intraorálisan viselhető fogpótlásnak minősülő) 3D nyomtatásra fejlesztett műgyanta koronák, inlay-k, onlay-k, héjak, table top-ok megvalósítására alkalmas. Monocolor kivitele miatt főképp a posterior régióban ajánlott a használata, front pótlások esetében a VITA VM LC flow leplezőjével és festékeivel is egyediesíthető.

Az anyag egy fényre keményedő hibrid kompozit, mely 40-43%-ban kerámiával van dúsítva. Nagyon egyszerű a kezelése.  Miután nem több komponensből álló vegyi anyag, mint pl. a modell nyomtatásához használt műgyanták, így homogenizálásra nagyon ritkán van szükség, a nyomtató tálcájában, vagy tartályában akár 2,5-3 hétig is tárolhatjuk úgy, hogy a nyomtatást bármikor, az anyag felrázását mellőzve el tudjuk kezdeni.

A nagyjából 30-40 percig tartó nyomtatást követő tisztítási munkálatok sem tartanak túl sokáig, a kinyomtatott pótlások nem érintkezhetnek 5 percnél hosszabb ideig az erre szánt isopropyl alkohollal. A felületen kicsapódott fehér kerámiaréteget 1,5 bar nyomáson, üveggyöngy segítségével letisztítjuk, majd levágjuk a stabilizáló csapocskákról, melynek csonkjait ezt követően gyémánt kidolgozóval ledolgozzuk.

A végpolimerizáció sem tart sokáig, a BEGO Otoflash villanófényű lámpában 2×1500 villanásnyi, hagyományos „hilite” lámpában 2x 90 mp a javasolt eltöltött idő a megfelelő hullámhosszon.

A kidolgozás gyémánt kidolgozókkal történik, melyet követ a magas fényre történő polírozás. A hagyományos kompozit leplezésekhez szánt kidolgozó eszközök teljesen megfelelőek az utómunkálatokhoz.

Az alacsony hideg- és hőérzékenysége, illetve mechanikus puffer hatást kiváltó antagonistabarát tulajdonságaiból fakadóan a VarseoSmile Crown plus anyagból készült pótlás viselése kimagasló komfort érzetet biztosít a páciens számára. Az anyag nedvesség felvétele elhanyagolható, ezáltal tartós, nem színeződik el, extrém sima felszíneinek köszönhetően nagyon alacsony mértékű a lepedék felhalmozódás. Kiválóan köt a ragasztó kompozitokkal, így a másodlagos szuvasodás kialakulásának lehetősége minimális. A  VarseoSmile Crown plus 3D nyomtatásra optimalizált végleges pótlások készítéséhez fejlesztett műgyanta újabb alternatívát mutat a rendelők és fogtechnikai laborok számára inlay-k, onlay-k, koronák készítéséhez hibrid kompozit anyagból.

Az anyagot már több, a piacon fellelhető készülékkel is nyomtathatjuk hivatalosan. Az Asiga, illetve a Formlabs egyes típusaival már validált eredményeket érhetünk el, azonban a legkézenfekvőbb megoldás a BEGO Varseo XS asztali 3D nyomtatójának használata.

A készülék méretei és kialakítása, illetve nyomtatási elve az asztali, helyben történő gyors nyomtatást hivatott szolgálni. Kisebb építőtere, kisméretű tálcája, nagyon könnyű kezelhetősége, variálhatósága, egyszerű tisztán tarthatósága lehetővé teszi a tervezőállomás közvetlen közelében történő munkavégzést.

A nyomtató alkalmas emellett maradványmentesen kitüzelhető mintázatok nyomtatására is préskerámia pótlásokhoz. A stabil, határozott, vékony szélek, melyek esetleg a pótlás marással történő előállítása során cakkosak lehetnek, 3D nyomtatással tökéletesen kivitelezhetők, a hagyományos prés technikával pedig gyönyörűen megvalósíthatók. A BEGO által erre a célra fejlesztett speciális gyorsbeágyazó anyag (BEGO VarseoVest C&B) stabilitása megfelel a 3D nyomtatott műgyanták repedésmentes kitüzeléséhez.

A BEGO Varseo XS 3D nyomtató rendszere, beleértve a maradványmentesen kiégethető műgyantát (VarseoWax CAD/Cast), a végleges pótlás készítésre alkalmas forradalmian új anyagot (VarseoSmile Crown plus), a VarseoVest C&B beágyazó anyagot, illetve a BEGO Otoflash villanófényű végpolimerizációs lámpát, egy komplett, modern digitális 3D nyomtatóstúdiót valósít meg.

Nagyra becsült, kedves partnerük többször említette több évvel ezelőtti szakmai előadásai során kitekintésként azt, mikor az Egyesült Állomokban történt laborlátogatásai alkalmával több helyen is a fogtechnikai asztalon a szkenner és a monitor mellett egy kisméretű egyéb készülék kapott helyet. Akkor még találgattuk, mi lehetett az.

A 3D nyomtató volt.