n A Nobel Biocare mára világelső az innovatív fogpótlásban. Kínálnak: fogászati implantációs rendszereket, digitális képalkotókat, beavatkozások tervezéséhez és vezetett műtétekhez eszközöket és szoftvereket. Elsőként iparosították a fogászati implantátumok és a CAD/CAM alapú protézisek gyártását is. A cég fejlesztései a mai modern implantológia alapját jelentik minden orvos számára.

A DTX Studio szoftver lesz a Nobel Biocare újdonsága a 2019-es Dental World-ön. – Ez egy olyan digitális tér, amelyben – a képalkotástól, a kezelési terven és a sebészeti beavatkozáson át a fogtechnikai munkákig – valamennyi tevékenység összekapcsolható – mondta a Today-nek Varjas Dávid, a cég képviselője. – A Nobel Biocare része a Danaher Corporationnek, ez a vállalat értékesíti a hazai piacon a legtöbb digitális röntgenkészüléket, piacvezető a fogászati kezelőegységek, a fogtechnikai eszközök forgalmazásában is. Aki új gépet, eszközt vásárol a Danaher cégcsoporttól, az térítésmentesen megkaphatja a DTX Studio szoftvert.
– Aki a Nobel Biocare sebészeti sablonjaival dolgozik – magyarázza Varjas Dávid –, az olyan területekre is implantálhat, ahol szabad kézzel egyébként feltárásban, az íny bemetszésével dolgozhatna. A vezetett/irányított eszközök segítségével keskenyebb csontozatú páciensek fogpótlását is könnyebben meg lehet oldani. Nem kell nagy vágást ejteni az ínyen, az orvos lényegében „kulcslyuk sebészeti” módszerrel dolgozhat. Nem sérül a csonthártya, gyorsabb a gyógyulás és sokkal kevesebb lehet a szövődmény. Sőt a digitális tervezésnek, közös munkának köszönhetően a szék mellett, azonnal legyártható az ideiglenes pótlás is. Az a beteg, aki foghiánnyal ül a székbe, fogakkal a szájában állhat föl onnan.

Marosi Tamás, a cég ügyvezetője szerint a következő évek legfontosabb szakmai trendje, amihez igazodnia kell majd a piac szereplőinek, az úgynevezett „digital dentistry” lesz.
Ezzel a technológiával csökken a gyártási idő, a kezelésben közreműködők szinte valamennyi munkafázist megoszthatnak egymással digitálisan, a fogmű a szoftvernek köszönhetően minden korábbinál gyorsabban készülhet el. A fogtechnikai laborokban alkalmazott CAD/CAM tervezés és a 3D nyomtatás alkalmazásával elkerülhetők a kézi modellezés hibái. A jövőben olyan koronákat, hidakat és egyéb fogtechnikai termékeket lehet majd virtuálisan tervezni és nyomtatni, amelyekre korábban nem volt lehetőség.
Az ügyvezető szerint számukra az elmúlt évek sikere, hogy a Nobel Biocare magyarországi leányvállalatának forgalma ugrásszerűen nőtt, globálisan pedig sikerült megalapozni a digital dentistry-t. Marosi Tamás hozzátette: a Dental World kezdete óta részt vesznek a rendezvényen. Mint mondta: ez egy nagyon fontos fórum a számukra, mert itt találkozhatnak a felhasználókkal. Véleménye szerint cége és a hazai egészségipar fejlődésének is lendületet adhatna, ha a fogászati piacon is sikerülne elérni, hogy mindenki adjon számlát. Valamint ha a központi regiszterben valóban valamennyi fogorvos rögzítené, hogy milyen implantátum került a beteg szájába. Ugyan a kormány néhány éve kötelezte a fogorvosokat a beépített eszközök központi regiszterének használatára, ám ennek ellenőrzése nem következetes. Most oda körülbelül évente 30 ezer eszköz adatait rögzítik, miközben a fogbeültetések száma elérheti az évi 100-150 ezret. Sajnos, most a piacon olyan implantátumok is vannak, amelyeknek nincs papíron sem gyártója, sem minőségtanúsítványa. Azaz formailag nem léteznek, viszont a beteg ezt gyakran nem is tudja. Ám, ha valami gond lesz a beültetett műgyökérrel, lényegében magára marad, mert nincs a kezében érvényesíthető garancia.

A. D.