Az orvosi munka minősége, szakszerűsége, precizitása, és a szájhigiénia a meghatározó tényezők egy sikeres fogbeültetésnél. Az implantátumok széles választéka az egyéni adottságoknak és igényeknek megfelelően képes a legtartósabb megoldást nyújtani – vallja dr. Rakics Péter, az idei Dental World Virtuális Implantológia Kongresszusának egyik előadója.

– Az általunk tartott workshop alkalmával körbejárjuk az implantációs beavatkozásokkal kapcsolatos legújabb megfigyeléseket. Az előadás célja hogy sorra vegye mindazon biológiai, fizikai, kémiai, hatásokat, melyek befolyásolhatják az implantációnk sikerét. Olyan új lehetőségek után kutatunk, amelyek az implantációs munkafolyamatunkat segíteni tudják és a sikerességünket javítják. Behatóbban foglalkozunk a különböző felépítmények típusaival, rendszerezve ezeket, célunk továbbá, hogy az ebben a témában járatos és kevésbé járatos szakemberek számára jobb áttekintést nyújtsunk a piac által kínált eszközök sokszor kaotikusnak tűnő  palettájáról.

– Milyen problémákat okozhat a foghiány?

– Fogainknak meghatározó szerepe van a rágásban, hangképzésben, és az arc esztétikájában. A fogelvesztés ezen funkciók romlása mellett esztétikailag is kompromisszumos helyzetet teremthet. Továbbá számolnunk kell azzal is, hogy a fog elvesztésének helyi hatások mellett több másodlagos, tehát a szervezet egészét érintő hátrányos hatása van.

– Milyen előnyei vannak az implantációnak? Miért jobb a felépítmény, mint a híd?

– A hiányzó fogakat érdemes mielőbb pótolni, visszaállítva ezzel az elveszett funkciókat és esztétikát. A funkció mielőbbi visszaállításával a további degeneratív folyamatok egy része megelőzhető. A fog elvesztésével egy időben a fogakat stabilizáló támasztó szövetek – csont és ínyszövet mennyisége is elveszik. Mielőbbi implantációval (akár a foghúzással egy időben) megelőzhető a környezet szöveti struktúrájának összeesése. A híd-pótlásokkal ellentétben az implantáció nem igényli a fogak lecsiszolását, előkészítését. Az elveszett fog helyére műgyökeret ültetünk be és ez szolgál horgonyként a pótlás számára. Segíti továbbá a szöveti környezet megtartását is.

– Mennyire biztos megoldás az implantáció?

– Az implantáció manapság rutin beavatkozásnak számít, nagy (90% feletti) sikerességi aránnyal. A jó eredményhez persze az is kell, hogy olyan szakembert próbáljunk választani, akinek megfelelő szaktudása és tapasztalata van ezen a területen. Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy megbízható minőségű implantátumot válasszunk. Ezek formai kialakítása, felületkezelése, illetve a megfelelő felépítmények kiválasztása szintén segítheti a sikerest.

– Ha a páciens azt szeretné, hogy a fogbeültetése biztonságos legyen és hosszú távú megoldást eredményezzen, milyen szempontokat kell figyelembe vennie?

– Mint minden operatív beavatkozásnak természetesen ennek is lehetnek mellékhatásai, melyeket a kezelőorvosnak a beavatkozás elvégzése előtt mérlegelnie kell, és ezeket a pácienssel közösen figyelembe kell venni. Bizonyos betegségek vagy állapotok kedvezőtlenül befolyásolhatják az implantáció  sikerességét. Ezek kiszűrése miatt is fontos, hogy körültekintő állapotfelmérés és megalapozott kezelési terv alapján végezzük a beavatkozást. Fontos a szájhigiénia otthoni fenntartása és az előírt kontroll-vizsgálatokon való részvétel is.

– Ha nem ideális a helyzet, mert például régóta hiányzik a fog, és nem elegendő a csontállomány, mi a teendő?

– Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű befogadó szövet az implantáció elvégzéséhez, ma már – sok esetben – van lehetőség ezen szövetek regenerálására is. Ezen beavatkozásoknál a feltételek szigorúbbak és a rizikók már nagyobbak, így körültekintőbb tervezésre és kivitelezésre lehet szükség. Az egyes páciensek eltérő ínyvastagsága, csontminősége, csontszerkezete, az esetleges csontpótlás szükségessége, a foghiány helye, a készülő fogpótlás típusa mind-mind befolyásolja, hogy melyik implantátum a legjobb választás.

– Milyen garanciákra számíthatnak a betegek a fogbeültetés után?

– A rendelők egyedi garancia politikával dolgoznak, azonban bizonyos gyártók sikertelen implantáció esetére csere implantátumot bocsátanak rendelkezésre, amivel a beavatkozás megismételhető. Általában ilyenkor a páciensnek ez nem jelent további anyagi terhet.