Újra személyesen találkoztunk 2021-ben a Dental World-ön, Budapesten!

2021. szeptember 17-18. | Budapest

Amikor 21 évvel ezelőtt létrehoztuk a Dental World-öt, még csak nem is sejtettük, hogy milyen jövőt rejt e szakma számára az egyre gyorsuló idő! Reméltük, bíztunk a folyamatos fejlődésben, de elképzelni sem tudtuk azt a technológiai változást, amit azóta hozott – többek között – a digitalizáció, a számítógépes alkalmazások széles köre.

A szakma permanens változása, az upgrade ismeretek terjedése indokolttá tette, hogy ezt a fejlődést évente egyszer, egy nagy és szépen felépített kiállításon, illetve az ott megtartott kongresszusokon – lehetőségeinkhez képest – bemutassuk. Mindezt 19 esztendőn át sikerült is megvalósítanunk.

A 2020-ban kezdődő, majd egyre inkább súlyosabbá váló Covid-vírus okozta járványügyi helyzet sajnos megváltoztatta mindannyiunk életét, terveit, és mindez jelentősen érintette a fogászatban dolgozók életét is.
Tavaly már csak virtuális térben tudtuk megtartani konferenciáinkat, kiállítások, szakmai tanácskozások személyes megszervezésére sokáig nem volt lehetőség.

Az idei év programjait biztonsággal nem lehetett előkészíteni, de az átoltottsági szint alakulása a nyár folyamán már lehetővé tette a különböző rendezvények előkészületeinek az elkezdését. Mi is nagy lendülettel folytattuk a Dental World szervezését, de a 20 éven át jól működő stratégiánkat most más módon kellett követnünk, illetve újra kellett gondolnunk.

2021. szeptember 17-én megnyitotta kapuit a 21. Dental World, és 18-án is várta, fogadta a szakma érdeklődőit!

Aki velünk töltötte ezt a két napot, látta, tapasztalta, hogy a változás nem lassul, továbbra is rohamléptekben fejlődik a szakma minden területe, s az üzleti trendek is új stratégiákat követelnek. Erről szóltak a kongresszusaink, ezt láthatták a kiállítók standjain is.
Sikerült a tervezett programjaink megvalósítása, az Esztétika, az Endodontia, az Implantológia és az Orthodontia 2 napon át tartó, illetve az egynapos Prevenciós és Földvári Imre Kongresszuson összesen 57 előadás hangzott el. Külön örömünkre szolgált, hogy idén több hazai előadót is köszönthettünk a rendezvényeinken, az endodontia témakörében mind a 4 egyetemünk oktatói tartottak előadást. A résztvevők különösen értékelték az elhangzottak színvonalát, a témák újszerűségét és aktualitását.

Mindkét nap igen nagy érdeklődés kísérte a Live Dental Show-t, ahol üvegfalú „látványműtőben”, élő műtéteken követhették egy-egy páciens kezelését, a rutinszerűen alkalmazott műtéti technikák mellett új eljárásokat is láthattak az implantológia, az esztétika és a digitális fogászat repertoárjából.

Különböző, cégek által szervezett workshopok is színesítették a programokat, volt a 0. napon a rendelőtulajdonosoknak is képzés, ahol elsősorban a rendelők működését érintő lehetőségek (mint a „papírmentes rendelő”) és a könyvelés-adózás volt a fókuszban. Ezek a témák több napon át vonzották az érdeklődőket. Egész napos sebészeti, gyakorlati kurzust tartott dr. Bodrogi Attila, melyről sok, nagyon jó visszajelzést kaptunk a résztvevőktől.

 

A 20. jubileumi évre, tavaly terveztük az Életmű díjak át­adását, a szakmai kongresszusok első napjának megnyitásakor. Ezt az eseményt csak idén tudtuk megtartani, amikor a kongresszusok programfelelősei 6 szakterületen adták át a szervezők és a szakma nevében a díjat:

Esztétika – Prof. dr. Gerlóczy Pál
Implantológia – Prof. dr. Vajdovich István
Orthodontia – Prof. dr. Rehák Gizella
Endodontia – Prof. dr. Fazekas Árpád
Prevenció – Dr. Szőke Judit
Fogtechnika – Németi Lajos

 

A kockázatos körülmények között induló, és viszonylag rövid ideig tartó előkészítő időszak ellenére úgy gondoljuk, meg kellett tartani a 21. Dental Worldöt! Ezt igazolták azok a résztvevők, akik elmondták, hogy nagyon hiányzott már a személyes találkozások lehetősége, a közös beszélgetések a szakmáról, annak jelenéről és a jövő lehetséges útjairól.

A Dental World kongresszusainak témafelelősei elismeréssel nyilatkoztak a programokról, az észrevételekből idézünk néhány gondolatot:

Dr. Benyőcs Gergely

Nagy öröm volt számunkra újra személyesen együtt lenni, és beszélgetni az endodontiáról. Kiváló magyar és külföldi előadók tették tiszteletüket nálunk, a hallgatóság részéről pozitív visszajelzésekkel.
Mind a tudományos, mind a klinikai oldalról rengeteg hasznos információt kaptunk. A második nap végén csillogó szemekkel odajött hozzám egy fiatal kolléga. Azt mondta nekem, hogy eddig nem tudta, hogy milyen szakirányt is válasszon, a Dental World után viszont eldöntötte, hogy endodontus szeretne lenni. Gyönyörű és izgalmas terület, meg lehet menteni a saját fogakat. Úgy érzem, hogy ennél többet nem kell mondanom! Csodálatos érzés volt!

Dr. Borbély Péter

A hallgatóság a mi szekciónkban jól érezte magát, sok elismerő szó hangzott el az előadók felkészültségével kapcsolatban. Különösen értékelték és dicsérték a német előadókat, a dán professzor asszonyt és az izraeli prezentációkat. Meglepően sok információt kaptunk a kazah fogszabályozó kollégától is. Én a hallgatósággal egyetértésben, még különösen szívesen hallgattam volna Hanna Scheuer és Nezar Watted előadását annak ellenére, hogy sokkal tovább tartott az előre megszabott időnél, mégis rövidnek tűntek mindenkinek, nagyon jó prezentációk voltak. A hangosítás, fordítás kiválóan működött, a vetítéssel sem volt probléma. Várjuk a következő Dental World fogszabályozási konferenciáját.

Dr. Németh Zsolt

A szervezés vér-profi volt, mint mindig, éppen ezért ez fel sem tűnt. A (kívül-belül) megújult helyszín (bár az elmúlt alkalmakkor is tökéletes volt) igazi, európai csúcskörülményeket, magas minőséget biztosított. A technika is tökéletesen működött, az idei volt az első év, amikor mindenkinek, minden előadása, videója, egyből indult, a vetítő színei, felbontása is megfelelt, jó volt a terem világítása, szellőzése. A tolmács (belehallgattam) nem is lehetett volna jobb. Jó ötlet volt az életműdíjak átadása, nálunk meglepetést és meghatódottságot eredményezett. Az idei DW nagyon más volt, mint az eddigiek. A résztvevők, kiállítók, előadók sokkal jobban tudtak örülni egymásnak, mint korábban. Mindenki nagyra értékelte a személyes találkozást. A tavalyi, sikeres, digitális DW ellenére a Kollégák ki voltak éhezve a személyes találkozásra. A (szintén a visszatérésüknek örülő) kiállítók visszajelzései alapján is megállapíthatjuk, hogy nagy szerencsénk volt, hogy 2 hullám között, korlátozások nélkül lehetőségünk nyílott erre. Kicsit olyan volt, mint a katasztrófafilmekben, amikor az atomcsapás után a túlélők előbújnak a barlangból, csak itt most nem egy elpusztult világ tárult elénk, hanem egy élő, fejlődő, vidám, nyüzsgő, élettel teli, színes világ, a DW világa, annak igazi, megszokott arca. A 2 nap alatt számos jó előadást hallottunk a mi kongresszusunkon, kifejezetten örömteli volt, hogy a 10 előadásból 4 magyarul hangzott el. Kiderült az, amit eddig is tudtunk, a magyar előadók sem a témát, sem a prezentáció minőségét tekintve nem maradnak le a külföldi kollégáktól. Visszaigazolás volt erre a résztvevők érdeklődése, száma, a feltett kérdések sokasága. A kiállítótérben hangos, aktív nyüzsgés volt. Idén először nem zavart annyira, hogy (pl. az élő műtétek alatti zene) behallatszott egy kicsit az előadókba, kifejezetten örültem, hogy sokan vannak, jól érzik magukat, és hogy ÚJRA DÜBÖRÖG a DW!

Dr. Radánovics-Nagy Dániel

Utolsó lehetőségként a 19-re lapot kértünk, de a Dental World szervezői részéről ez nem meggondolatlan hazardírozás volt, hanem nagyon is tudatos döntés, melynek értelmében egy szorongatott helyzetből csakis előre szabad menekülni. A COVID-19 pandémia természetesen mindannyiunk számára hozott nehézségeket, azonban egy tömegrendezvény organizálása még több fejtörést jelent ebben az esetben. Azt már megszokhattuk, neves hazai és nemzetközi előadók emelik az esemény szakmai színvonalát, miközben számos gyártó és forgalmazó színes standja között ‘grasszálhattunk’ a kiállítói térben. A Prevenciós Kongresszus témafelelőseként ért az a megtiszteltetés, hogy Életmű díjat adhattam át dr. Szőke Judit főorvos asszonynak, a Gyermekeink Egészséges Fogaiért Alapítvány elnökének, a fogászati prevenciós tevékenység hazai éllovasának. Külön öröm volt számomra, hogy a tavalyi online előadását követően többen, így dr. Bartha Károly és dr. Kivovics Péter is elfogadta a meghívásunkat. Felemelő érzés, hogy orvos Kollégákon kívül klinikai fogászati higiénikusok is előadtak, elsőként Székelyhidi Éva. Az előadások sorát gazdagította dr. Mensch Károly, dr. Bérczy Kinga, dr. Komarek Edit, dr. Pinke Ildikó, dr. Tóth Tünde, dr. Lászlófy Csaba, dr. Demeter Tamás és Mester Emese, akik kivétel nélkül szinte ‘székbe szögezték’ a hallgatóságot. A konferenciánk talán legfontosabb üzenete: A prevenció – sohasem elég! Azt gondolom, az idei Dental Worldre valóban olyan szüksége volt a szakmának, mint egy falat kenyérre; a színvonalas előadásokon túl leginkább a személyes találkozás varázsára. Hálás köszönet a szervezőknek azért, hogy ez a lehetőség megadatott! »Az élet nem mindig könnyű, de amikor legyőzzük a megpróbáltatásokat, erősebbek leszünk, a lehetőségeinkért pedig hálásabbak.« (Nick Vujicic)

Dr. Volom András

Rendkívül jó érzés volt ismét részt venni a Dental World-ön. Semmi nem pótolhatja a személyes részvétel ’bizsergető’ hangulatát. Az előkészítő munka ezúttal is meghozta gyümölcsét, hiszen aktuális és előremutató témákról szóltak az előadások. Számomra nagyon megnyerő volt az előadók kiemelkedő támogatása, a lelkesedésük és örömük, hogy jöhetnek, elmondhatják, megoszthatják tapasztalataikat, gondolataikat.

Róth Lajos

Az idén első alkalommal került megrendezésre a Dental World keretein belül az éves Földvári Imre Kongresszus, mely a hazai fogtechnikusok tradicionális szakmai rendezvénye. A szervezők úgy gondolták, hogy ennek a hagyományos fogtechnikai találkozónak méltó helye lehet az ország és a régió legnagyobb fogászati rendezvényén, a Dental Worldön. A kongresszus kezdetén – a hagyományoknak megfelelően, a köszöntők után – elismeréseket adtak át azoknak a kollégáknak, akik a szakmáért az elmúlt évtizedekben különösen áldozatos munkát végeztek. Az első előadás kezdetére teljesen megtelt az előadói terem, jó volt látni, hogy a különböző generációk együtt hallgatják a kiváló szakmai előadásokat. A fogtechnikus kollégák mellett nagyon sok tanuló is képviseltette magát, nagy érdeklődéssel követték a legkorszerűbb eljárásokat is felvonultató prezentációkat. A rendezők szeretnének hagyományt teremteni, és minden évben ilyen magas színvonalon megrendezni a Földvári Imre Kongresszust, lehetőséget adva a teljes hazai fogtechnikusszakmának a rendszeres tanulásra.

A hallgatóság részéről is hasonló visszajelzéseket kaptunk, két véleményből idézünk:

„Külön szeretném kiemelni Bodrogi Attila és Marco Maiolino előadását, mert mindketten átfogó szemléletet sugároznak tervezéseikben és munkáikban egyaránt. A legfőbb üzenet: ha tervezünk bármit, azt pontosan értenünk kell! Ez csak a tanuláson, továbbképzéseken, továbbá saját munkánk állandó újraértékelésén át érhető el.”

 

„Jó volt látni a kiállítótérben az emberek arcán az örömöt, amint régi ismerősöket üdvözölnek, és beszélgetnek, gondolatokat cserélnek egymással. Olyan emberi volt, olyan megható… Várom a 2022-es Dental World-öt!”

A Dental World péntek esti gálavacsoráján nagy számban a szakma képviselői, a kongresszusokra meghívott előadók és a kiállító cégek vettek részt.

Az este elsősorban a zene jegyében telt, többféle élő zene és tánc szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. A vacsora záró programját a Rubor Labii zenekar szolgáltatta, melynek tagjai Benyőcs Gergely és fogorvos zenész társai: Sidó Levente, Mócz András és Siklósy Csaba.
Az este folyamán rangos kitüntetést kapott a Dental World elmúlt 10 évben történő támogatása és szponzorációja elismeréseként az AlphaBio képviselője, Erdélyi Attila, valamint a Flexident cégtől Friss Tamás.

A 21. Dental World ismét igazolta, hogy eredeti szándékaink szerint továbbra is szükség van ilyen három napra a fogászat szolgálatában, sajnos, ezt most csak 2 nap erejéig volt módunk megszervezni! Az idei rendezvényünk – a megváltozott körülmények ellenére – ismét a fogorvostudomány, a beteg­ellátást segítő fogászati ipar és kereskedelem ünnepe volt!

A Dental World Programja

2021. szeptember 17-18.

1. NAP
2. NAP
Esztétika
terem 1
terem 1
Endodoncia
terem 2
terem 2
Implantológia
terem 3
terem 3
Orthodoncia
terem 4
terem 4
Esztétika, Endodoncia, Digitális Fogászat
Live Demo
Live Demo
Élő műtétek
Implant Show
Implant Show
Földvári Imre Fogtechnika Kongresszus
Emelet 1.
Szájhigiénés és Prevenciós Kongresszus
Emelet 1.
Tudatos pénzügyi menedzsment a fogászati rendelőben
Workshop terem 1.
Minimális adminisztráció = Papírmentes rendelő
Workshop terem 1.
Partial Extraction Therapy - egész napos implantológiai és protetikai kurzus (elmélet és hands on)
Workshop terem 2.
TAX day - fogászati adózás és könyvelés
Workshop terem 3.
Papírmentes rendelő, e-aláírás
Workshop terem 3.
Hydrosonic Pro - Új korszak a szájápolásban

Előadók

2021

Dr. Marco Maiolino
Dr. Marco Maiolino

Olaszország

Dr. Andreas Krokidis
Dr. Andreas Krokidis

Görögország

Dr. Krajczár Károly
Dr. Krajczár Károly

Magyarország

Dr. Mindaugas Kudelis
Dr. Mindaugas Kudelis

Litvánia

Dr. Knut Hufschmidt
Dr. Knut Hufschmidt

Ausztria

Előadóként tartana előadást idén vagy a jövőben?
Dr. Bodrogi Attila
Dr. Bodrogi Attila

Magyarország

Dr. Fráter Márk
Dr. Fráter Márk

Magyarország

Legyen kiállító/szponzor

Helyszín

HUNGEXPO Vásárközpont
1101, Albertirsai út 10.
Budapest, Magyarország

HUNGEXPO

Iratkozzon fel most és értesüljön a legfontosabb hírekről elsőkézből!

Kapja meg havi hírlevelünket, mely tartalmazza az aktuális előadókat, kurzusokat és egyéb információkat.

Szponzoráció

Szponzorainknak köszönhetően a kiállítás DÍJMENTESEN látogatható