+36 1 202 29 94 info@dentalworld.hu

Implantológiai Kongresszus

Időpont: október 13.

Terem: G pavilon, 2. terem

Előadók: Prof. dr. Carlos E. Nemcovsky, Dr. Joe Bhat, Dr. Joseph Choukroun, Dr. Valerij Lysenko, Dr. Muzafar Bajwa, Dr. Ugo Gambardella

Témavezető

Dr. Németh Zsolt és Dr. Bogdán Sándor

Október 13. Péntek


Dr. Bogdán Sándor és Dr. Németh Zsolt

Megnyitó

}

9:30 - 9:35

Ismertető

A piaci elveknek megfelelően egy rendelőnek az a célja, hogy a legegyszerűbb szuvas lézió ellátásától kezdve, az ortho-doncián át, a fogászat és szájsebészet teljes vertikumát kínálhassa a páciensei számára, ebbe értelemszerűen beletartozik az implantáció is.
A hosszú távú siker érdekében az indikációk helyes megválasztására és a megfelelő páciens szelekcióra kell helyezni a hangsúlyt.”

Prof. dr. Carlos E. Nemcovsky

Fogászati implantációhoz kapcsolódó komplikációk

}

9:35 - 11:00

Ismertető

Az implantátumok által megtámasztott rehabilitáció nagyon jól bizonyított kezelési alternatíva lett, azonban a szövődményei nem hiányoznak. A fogbeültetési eljárások szövődményei osztályozhatók időzítésük szerint: a pre-sebészeti tervezéshez kapcsolódó szövődmények, műtét közbeni szövődmények és poszt operatív szövődmények. Különböző okok vezethetnek a hibákhoz: a betegek elvárásaihoz való alkalmazkodás, például: a kezelés hosszában, az esztétikai végeredményekben, a végleges fogpótlás típusában, (kivehető vagy rögzített), a teljes kezelési költségben és akár a beteg tájékoztatásában az esetleges szövődményekről, amelyek előfordulhatnak és a kezelés előtt a beleegyezés aláíratásával és a tájékoztatásával. A sikeres implantátum integráció nem feltétlenül garantálja a sikert, a betegek kezelésének célja a funkcionális (és esztétikai) fog (fogak) pótlás, nem csak magának az implantátumnak a behelyezése. A kezelést megelőzően ki kell értékelni az egészségügyi állapotot, amely között szerepelhet cukorbetegség, dohányzási szokások és bizonyos orvosi kezelések, ilyen például a kritikus bisz-foszfonát bevitel. A protetikai megfontolásoknak tartalmazniuk kell: a mosolyvonalat és az ajaktámaszt, az állcsontok közötti távolságot, a behelyezendő implantátumok számát és elhelyezkedését és szögét, és a betegek megelöző előkészítését, ideértve a parodontium kezelését is. Számos intraoperatív szövődmény fordulhat elő: vérzés, az alsó alveoláris ideg sérülése, a fogászati ​​implantátumok migrációja a maxilláris sinusba, a szomszédos fogak sérülése, az implantátum arcüregbe való helyezése, a szomszédos fogak sérülése, hegképződés, a mandibula törése, a fúró, a gyógyulási sapkák vagy egyéb eszközök lenyelése vagy belégzése. A legfontosabb műtét utáni szövődmény a peri-implantitis, a kockázati tényezők és más etiológiai faktorok és kezelési alternatívák is megvitatásra kerülnek. Az implantátumok kivétele nagy kiterjedésű kemény és lágy szöveti defektusokhoz vezethet, a prezentáció az ilyen típusú hibák kezelésével is foglalkozik.

Dr. Joe Bhat

Neodent – hozza ki a legtöbbet az implantációs rendszeréből!

}

11:00 - 12:00

Ismertető

Az előadó ismerteti a világ egyik legtöbbet eladott implantátum rendszerének sokoldalú használatát és klinikai alkalmazását. A hangsúly az egyszerűség mellett a széleskörű használhatóságon lesz. Az előadás végére megérti majd az „egy implantátum, egy felépítmény” koncepciót és képes lesz teljességgel kihasználni a platform switching előnyeit. Továbbá az előadó bemutatja, hogy ezen rendszer milyen kényelmesen használható mind a szóló foghiányok, mind a teljes fogívet érintő restaurációk azonnali terhelésénél.

Dr. Joseph Choukroun

Prf – Vérlemezkékben gazdag fibrin (autológ vérből csont és lágyszövet)

}

12:00 - 13:15

Ismertető

A sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb, korszerű módja a vérben levő növekedési faktorok fokozott felhasználása. Az egyik első lépcső ebben az irányban a Platelet Rich Plasma (PRP), a Trombocitában Gazdag Plasma alkalmazása volt (Marx 1998). A Platelet Rich Fibrin (PRF) az előbbi módszer továbbfejlesztett, annak második generációját jelenti. A PRP és a PRF közötti különbség, hogy míg az előbbiben nincs fibrin és csak kevés fehérvérsejt van, addig a PRF fibrinben és leukocytákban is ,,gazdag”.

A PRF módszert dr. Joseph Choukroun (sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista) dolgozta ki 2001-ben, mely már az egész világon elterjedt. Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálnak. A természetes koagulációs folyamat eredménye egy leukocytákban és thrombocytákban gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott leukocyták és trombocyták növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak. A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem gyulladásos citokineket raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás proliferatív, exudatív stádiumában kapnak szerepet, illetve gyulladást gátló citokineket is, melyek a szövetformálódás kezdetét szabályozzák.

A PRF koncepciójának továbbfejlesztése az alacsony sebességgel történő centrifugálásban áll, mely emeli a leukocyták számát, a növekedési faktorok mennyiségét és fokozza a mátrix-tulajdonságokat. Így két új protokoll vált elérhetővé: az Advanced (azaz továbbfejlesztett) – PRF => A-PRF és az Injectable (azaz az injektálható, fecskendezhető) PRF=> i-PRF. A preparált A-PRF-ből membrán is készíthető, kombinálható csontpótló anyagokkal, illetve i-PRF-el is.

A PRF alkalmazásának javasolt indikációs területei: maxillo-faciális sebészet (alveolus-prezerváció, augmentáció, sinus-elevatio, fogászati implantáció), a parodontológia különböző területei (regeneratív sebészet, rekonstuktív sebészet), valamint a bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, és a plasztikai sebészet. Az i-PRF használata, mivel sok embrionális őssejtet is biztosít, egyéb szövetregenerációs eljárásban, úgymint porc, ín, csont, lágyszövet, és nem utolsó sorban arcesztétikai beavatkozások alkalmával is javasolt.

Az eddigi két centrifugátum (A-PRF és i-PRF) a 2017 márciusi IDS kiállításon újonnan bemutatott további néggyel (i-PRF+, I-PRFM, A-PRFLiquid, L-PRF) bővült.

Dr. Valerij Lysenko

Arcüregi daganatos páciens ellátása stratégiai implantátumokkal.

}

15:00 - 16:15

Ismertető

Arc és állcsontsebészettel, valamint szájsebészettel 34 éve foglalkozom. Az előadásban a polírozott titánfelszín arcüreg-nyálkahártyára, valamint a Schneider-membránra gyakorolt hatásának elméleti aspektusait mutatom be. A teljes anyag valós klinikai eseteken keresztül kerül bemutatásra és gyakorlati jellegű. Bemutatásra kerül az arcüreggyulladások sebészi kezelésének és stratégiai implantátumokkal történő egyidejű rehabilitációjának saját módszertana, valamint a páciensek felső állcsont daganatainak eltávolítását követő kezelése. A CBCT adatok alapján kiértékelésre kerülnek a különböző klinikai esetek. Külön kerül bemutatásra a stratégiai implantátumokkal történő implantológiai kezelés multimodális tervezése, illetve a computer-navigált sebészet.

Dr. Muzafar Bajwa

Az azonnal terhelhetô implantátumok biokompatibilis és gazdaságossági protokolljai – one time – abutment

}

16:15 - 17:00

Ismertető

Az előadás során a késleltett és azonnali implantációs kezelések kerülnek átbeszélésre.
Ahol az előadó kifejti, hogyan tudják a szájsebészek és protetikusok az időbiztonságot biztosítani, másrészről elmagyarázza, hogyan biztosítja a betegek számára a legkevesebb fájdalmat, a korlátozott betegvizitet vagy sebészti beavatkozást, vagy hogyan csökkenti a vérzést a sebészeti beavatkozás során, mindezt megfizethető költségekkel.
Ez növeli a betegek boldogságát és bizalmát. Az egyik legfontosabb kérdés az “egyidőben történő felépítés”.

Dr. Ugo Gambardella

Megoldások sorvadt maxilla esetében minimál invazív technikákkal

}

17:00 - 17:45

Ismertető

A sorvadt állcsont az egyik olyan terület a fogorvosi gyakorlatban, ami még a specialisták számára is kihívást jelent. Számos ismert módszer létezik, ám ezek általában fájdalommal, az érintett terület duzzanatával járnak együtt, szociális és munkahelyi problémákat is jelentenek a páciensnek.
Az előadásban bemutatjuk a sorvadt állcsont kezelésének új, minimálisan invazív technikáját, az állcsontgerinc emelést PRGF használatával, a horizontális rekonstrukciót, a sinus crestalis megközelítését és az új calcium-ion felületű implantátumok, extra rövid- és vékony implantátumok használatát, valamint az extrakciót követő azonnali implantációt.
Az előadónk számos klinikai eset bemutatásán keresztül ismerteti az eljárás invazív jellegének, a műtétek számának és a csontvesztés kockázatának csökkentését célzó lehetőségeket.