+36 1 202 29 94 info@dentalworld.hu

Endodontia Kongresszus

Időpont: október 14.

Terem: G pavilon, 4. terem

Előadók: Dr. Benyőcs Gergely, Dr. Roberto Cristescu, Dr. Hugo Sousa Dias, Dr. Mile Churlinov, Dr. Eugenio Pedulla, Dr. Eugen Buga

Témavezető

Dr. Benyőcs Gergely

Október 14. Szombat


Dr. Benyőcs Gergely

Minimálinvazív endodoncia: valós alternatíva vagy divatos hóbort?

}

9:30 - 10:15

Ismertető

Ninja és szumó bemenet, egér és kulcslyukpreparáció, non-prep endodoncia, sablonvezérelt endodonciai ellátás, truss bementképzés stb. – napjainkban egyre több és furcsább kifejezések és kezelési módszerek láttak napvilágot az endodonciában. Van ezeknek értelmük? Érdemes a minimnálinvazív megközelítést alkalmazni a gyökérkezelések során, felrúgva sokszor a hagyományos szabályokat? Az előadásomban ezekre az igen aktuális kérdéseke fogok válaszokat adni.

Dr. Roberto Cristescu

Az újragyökérkezelések megítélése a szakirodalom és a klinikai gyakorlat szemszögéből.

}

10:15 - 11:15

Ismertető

Ez az előadás a fogak nem-sebészeti újra kezelésének indikációira összpontosít, azokban az esetekben, amikor a korábbi gyökérkezelés sikertelen volt. Annak érdekében, hogy ezekkel a kezelésekkel sikeres eredményeket érjenek el, kiemelkedő fontosságú a jó eset megválasztása. Röviden áttekintjük a tudományos szakirodalomban a közvetlen eredmény-adatokat, annak érdekében, hogy értékeljük a gyökércsatorna- újra kezelési eljárások lehetséges határait és elvárásait. A résztvevőket átvezetik a nem sebészeti gyökércsatorna-újra kezelés klinikai eseteinek sorozatán, amelynek klinikai megközelítése minimálisan invazív, de még mindig hatékonynak mutatkozik. A terápiás eljárás előnyei egyensúlyban lesznek a hátrányokkal és kockázatokkal. Csak ilyen módon tudja az orvos és a páciens is kiválasztani a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget. A betegek természetes fogazatának megóvására. továbbra is kiszámítható módjai az endodontiában a nem sebészeti újra kezelések. Célkitűzések: – helyes diagnózis megállapítása, amely újra gyökércsatorna- kezelést igényel – azonosítani a korábbi kezelés meghiúsulásának okait – megismerni az újra gyökérkezelések valódi sikerességi arányait – ismerni a gyökércsatornák ismételt kezelésének néhány technikai vonatkozását.

Dr. Hugo Sousa Dias

A kalcifikálódott csatorna és kezelése: egy endodonciai kihívás

}

11:30 - 12:30

Ismertető

Az elmeszesedett fogak klinikai kezelése endodontiai kezelési kihívást jelent, és a jelenlegi endodoncia rendelések jelentős részét képezi. Az emberek hosszabb ideig élnek, és meg akarják őrizni természetes fogazatukat. Számos tényező befolyásolhatja a pulpakamra valamint a gyökércsatorna rendszer mérsékelt és súlyos elmeszesedésének különböző mértékű kialakulását, úgymint a többszöri tömések, trauma, vitális pulpa terápia és a mély tömésektől származó krónikus irritáció vagy repedések. A gyökércsatorna-elzáródás, más néven kalcifikált metamorfózis, fogtrauma következménye, és általában tünetmentes, klinikailag a fogorvosnál jelentkező páciens érintett fogkoronája sárgásan elszíneződik és radiológiailag a gyökércsatorna hiánya látható. Kritikus kezelési döntés: mikor gyökérkezeljük ezeket a fogakat? Az ilyen nehézségi fokozatú esetek klinikai kezelésénél az orvosnak ismernie kell a lehetséges szövődményeket, amelyek előfordulhatnak. Ez az előadás megpróbál néhány tippet adni ahhoz, hogy segítse az orvost a klinikai kihívás kezelésében.

Dr. Eugenio Pedulla

Legújabb trendek a gyökércsatorna rendszerek mechanikai megmunkálása, tisztítása és a gyökértömése területén

}

12:30 - 13:30

Ismertető

A mechanikus műszerek fontos szerepet játszanak a sikeres gyökérkezelésben a csatornán belüli mikrobiális fertőzés szabályozásában. A konferencia a legújabb gyökérkezelési trendekkel foglalkozik, amelyek a jelenlegi tudományos bizonyítékokon alapuló klinikai megközelítést javasolnak. Az gyökérkezelés különböző fázisait vitatjuk meg, a bemeneti nyílás előkészítésétől az apikális befejezésig, a gyökércsatorna komplex anatómiájának nehézségeinek kritikus szempontjából. Valójában a gyökércsatorna anatómiája gyakran ovális, míg a mai eszközöket és technikákat úgy tervezték, hogy ideálisan körkörös csatornákon dolgozzon. Következésképpen a gyökércsatorna rendszer kialakításakor és a fertőtlenítésénél az operációs technikákat és / vagy a gyökérkezelő eszközök bizonyos változtatásait kell elvégezni. Az új hőkezelt ellenőrzött memóriájú tűk jellemzői a rugalmasság, a törésállóság és a szuper elaszticitás hiánya lehetővé teszik a megfelelő anatómiailag irányított preparációt még a nagyon hajlított csatornák esetében is. Továbbá az új elektromos kisüléssel megmunkált (EDM) HyFlex ™ tűk az ellenőrzött memória tulajdonságok és a nagy vágási hatékonyság miatt lehetővé teszik a gyökércsatornák előkészítéséhez szükséges fájlok számának csökkentését. A Hyflex EDM és a CM mechanikai tulajdonságai és azok összehasonlítása más NiTi-eszközökkel azt sugallják, hogy ezen eszközök speciális klinikai használata bizonyítottan megalapozott. A modern gyökérkezeléseknél javítani kell: a gyökércsatornák mechanikai, kémiai és fizikai fertőtlenítését, – az eredeti anatómia fenntartása és az iatrogén hibák elkerülése érdekében- a végső apikális átmérő megfelelő, és a tömés relatív méretének és anyagának kiválasztását. Ezen alapelveket követve kerül tárgyalásra, a gyökérkezelési terápia új megközelítése az egyszerűsítés, a legújabb irodalom által támogatva, de az eljárások optimalizálása érdekében.

Dr. Mile Churlinov

Pulpotómia alkalmazása a maradó fogak ellátása során

}

14:45 - 15:45

Ismertető

Bizonyos esetekben a maradandó fogazatban a pulpotómia a hagyományos gyökércsatorna-kezelés alternatívájának tekinthető. Korábban kutatók megerősítették ennek a kezelési módnak a pozitív klinikai és szövettani eredményeit. A pulpa élettartamának megőrzése alapvető az éretlen, maradandó fogaknál, mely egy megbízható, olcsó eljárás, és egyetlen ülésben el lehet végezni. Az irodalom szerint szinte azonos sikert mutat a hagyományos gyökérkezeléshez képest. A pulpotómiát endo-esztétikai csapatnak kell elvégeznie, mivel ennek a kezelésnek az eredménye az esztétika és a helyreállító igények figyelembe vétele nélkül korlátozott. Klinikai célkitűzés: A pulpotómiát kezelési lehetőségnek tekinthetjük mint, hagyományos gyökércsatorna-kezelést az éretlen, maradandó fogaknál, a bonyolult töréseknél és a reverzibilis pulpitisnél. Kulcsszavak: pulpotómia, kalcium-szilikát cementek

Dr. Eugen Buga

Az extrém görbült gyökércsatornák biztonságos megmunkálása

}

15:45 - 16:45

Ismertető

Az erősen hajlított gyökércsatornák műszerezettsége megijesztheti a fogorvosokat. Megfelelő megközelítéssel és jól rendszerezett műszerprotokollal a súlyosan görbült gyökércsatornák kezelése könnyebbé és sokkal kiszámíthatóbbá válik. Milyen műszerezettségi protokollt használjunk? Milyen technikát? Milyen tűket? Milyen tippek és trükkük hasznosak az erősen görbült gyökércsatornák esetében? Mi a kulcsa annak, hogy elkerüljük a rossz műszerhasználatot? Több tucat súlyosan görbült gyökércsatorna kezelésének vagy újra kezelésének eseteit fogjuk megvitatni és elemezni. Ezekre a kérdésekre adott válaszokkal a súlyosan görbült csatornák kezelése könnyebbé és sokkal kiszámíthatóbbá fog válni.