+36 1 202 29 94 info@dentalworld.hu

Dental World: Azoknak, akik idén sem akartak lemaradni

Kiállítók, a kongresszusok és a workshopok résztvevői egybehangzóan úgy értékelték a találkozó végén, hogy a XVII. Dental World Nemzetközi Fogászati Szakkiállítás és Konferencia kiemelkedő színvonalú volt, ahol üzleti kapcsolatokban és szakmai tudásban is sokat gazdagodtak a résztvevők.

Szinte tapintható volt a rendezvény minden elemében, hogyan fér meg egymás mellett a jelen és a jövő, milyen lehetőségek nyílnak meg fogorvosoknak, fogtechnikusoknak, szájhigiénikusoknak vagy éppen a gyártóknak és forgalmazóknak a manuális és a digitális világ határán. A szervezők és a kongresszusi témák felelősei örömmel tekinthettek körbe, hiszen bármerre mentek, zsúfolt standokat, teltházas előadásokat és a gyakorlati tréningeken nagyon nagy aktivitást találtak. Hosszan lehetne sorolni az izgalmas technikai fejlesztéseket, amelyek mind a jobb minőség, használhatóság elérését szolgálják, összességében tehát a fogászati lehetőségek bővítését és finomítását célozta meg a Dental World, melyen 16 ország 350 gyártója mutatkozott be.

A Dental World nemcsak egy kiállítás és konferencia sorozat hanem a szakma ünnepe is, ahol a résztvevők különleges élményekkel is gazdagodnak. Évek óta nagy érdeklődés kíséri az élőműtétek sorozatát, a fogtechnikus tanulóversenyt, a munkaruházati bemutatókat és a kezelőegység aréna látványos színpadát.

Teltházas konferenciák

A fogászati szakma legaktuálisabb kérdéseit tűzték napirendre a konferenciák és gyakorlati bemutatók szervezői, és 2017-ben új, vagy ritkán szereplő témák is megjelentek a palettán. Volt Protetikai-, valamint Virtuális Implantológiai- és Digitális Fogászati Kongresszus is, de a Nemzetközi Csontpótló- és Augmentációs Kongresszus is sokakat érdekelt. A konferenciasorozat keretében 13 kongresszuson majdnem 100 előadás hangzott el, és 26 gyakorlati tréningen nyílt lehetőség a hétköznapi fogások, új módszerek megismerésére.

A Dental World 2017-es konferenciasorozatában az Esztétikai Kongresszus kínálta a leggazdagabb előadáspalettát. A rendezvény mindhárom napján voltak a témában tudományos összefoglalók, felszólalások, összesen 13 hazai és külföldi szakember osztotta meg tapasztalatait a kollégákkal. A digitális technika is fontos, tagadhatatlanul nagy segítséget jelent a fogorvosoknak, de amiből soha nem szabad engedni, az az, hogy az orvos jót akarjon tenni a beteggel, ne csak a szakmai felkészültsége legyen kifogástalan, hanem minden páciensénél meg akarjon felelni a legmagasabb szintű etikai elvárásoknak is.

A Szájhigiénés és Prevenciós Kongresszus témavezetője országos összefogást sürget a megelőzés hatékonyságának javítására. Dr. Radánovics-Nagy Dániel szerint ugyanis hiába magas színvonalú a magyar orvos- és fogorvosképzés, illetve a gyakorlat, a lakosság egészségi, ezen belül is a fogazati állapota katasztrofális. A jelenlegi helyzet kialakulásában felelőssége van a politikai döntéshozóknak és a szakmának egyaránt – fogalmazta meg lesújtó értékelését, és a dohányzás elleni küzdelemben használt sokkoló feliratokhoz hasonlóan, sokkoló szlogent javasol bevezetni a szájüregi és fogászati állapotaink javítására, egyben a szakmát arra kéri, közösen lépjenek fel az interneten akadály nélkül terjedő fals információkkal, tévhitekkel szemben.

A Virtuális Implantológia Kongresszuson is az érződött, hogy a jövő és a jelen van egymás mellett, hiszen különleges számítógépes csontpótlásokról volt szó, és olyan újdonságokról, mint a humán csont alkalmazása az implantációs protetikában, ami nagyon jó dolog. Ezt emelte ki a témavezető Róth Lajos, hozzátéve, hogy az előadások az implantációknál fellépő legnagyobb problémák megoldására kerestek válaszokat. Így jelent meg a különböző implantációs rendszerek számítógépes kialakításának kérdése, a szögtört fejek kialakítása, ami nagyon sok problémát okoz, vagyis olyan témák megoldási lehetőségei hangzottak el, amelyek a fogorvos és a fogtechnikus munkáját is sokban segítik.

A jövőt, vagyis a hagyományos eljárásmód helyett a digitális lenyomatkészítést, a pótlás digitális megtervezését és a háromdimenziós pótlások faragását ismerhették meg a Microworld Kongresszus és az ehhez kapcsolódó worshopoknak a résztvevői. Dr. Gombos Ádám programfelelős a tavalyi tapasztalatok alapján vágott bele ismét a kongresszus megszervezésébe, mert azt érzékelte, hogy a digitális újdonságok és a mikroszkópok használata egyre több magyar kollégát is foglalkoztat.

A kongresszus előadóinak jelentős része az Európai Kozmetikai Fogászati Társaság tagja, közöttük a magyar dr. Csillag Mária is, aki a tervezés fontosságával és lépéseivel ismertette meg hallgatóságát.

A Protetikai Konferencia két napja egymásra épülő tudást kínált a résztvevőknek. A programvezető Farkas Gyula, Ezüst- és Aranykoszorús fogtechnikus mester úgy fogalmazott, hogy a fogorvosok és fogtechnikusok közös munkájának nehézségeire kerestek válaszokat. Elsősorban arra, hogy a módszerek megújítása révén miként lehet csökkenteni a kész fogpótlások elvesztését, mi kell a jó rágósíkok, jó harapások kialakításához, vagy éppen arra, hogy lehet csökkenteni az állkapocs-ízületi gondokat.

Az előadások összegzésekor a programfelelős azt a következtetést vonta le, hogy ismét érdemes visszatérni a régi módszerekhez és elmenni a protetika, tehát a fogsor felállítás, fogsorkészítés irányába, és ezeket a módszereket ötvözni kell a legújabb megoldásokkal a siker érdekében.

Az Implantológiai Kongresszus programfelelőse azt hangsúlyozta, hogy előadásaikra főként olyan fiatal kollégákat vártak, akik már napi szinten végeznek ilyen műtéteket, de még nem teljesen kiforrott a tudásuk, és fejlődni szeretnének. Dr. Németh Zsolt, az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánhelyettese szerint sok újdonság ezen a területen nem történt, kiforrott módszereket alkalmaznak és oktatnak, de az új implantátumok megjelenése folyamatos, a CAD/CAM technológia szerepe egyre erősödik a tervezésben és a pótlások gyártásában.

Az Orthodontikai Kongresszus programfelelőse dr. Borbély Péter, a Magyar Orthodontusok Társaságának elnöke, iskolateremtő fogszabályozó szakorvos volt. A professzor arra emlékeztetett, hogy ma már ez a szakterület nem kizárólag gyermekekkel foglalkozik, a páciensek kétharmada felnőtt. A szakmai előadások a napi fogszabályozási munkában kiemelten fontos tervezésről és technikai megoldásokról szóltak, betegutak, esettanulmányok bemutatásával példázva, hogy mikor előnyös a digitális technika alkalmazása ezen a területen is, és mikor nem érdemes alkalmazni azt.

A Digitális Fogászati Kongresszus szervezője azt reméli, hogy a rendezvényen résztvevők a most megismert technológiák napi használatával az eddigieknél is hatékonyabban és precízebben tudnak majd dolgozni a kollégák. Kónya János úgy látta, a 3D nyomtatással készülő fémvázak és ezek precíziós utómunkálata volt a legnagyobb figyelemmel kísért téma a konferencián. Az okleveles gépészmérnök, a CAD/CAM technológia szakmérnöke szerint a fejlődés iránya az, hogy a régi technológiához szükséges termékek egy része kikopik a használatból, és a manuális munka háttérbe szorul, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség az emberi kreativitásra, hiszen a gépeket az ember irányítja.

A sorrendben harmadik Endodoncia Kongresszus szervezője dr. Benyőcs Gergely 2003 óta foglalkozik kiemelten a gyökérkezelésekkel, és a mikroszkópos beavatkozások megismertetését tekintette most is a találkozó legfontosabb feladatának. A kongresszusra ismét meghívta dr. Roberto Cristescut, a kiváló evidence-based endodontust, aki a fogászat egyik legnehezebb és legtöbb kérdést tartalmazó területéről, az újra-gyökérkezelésről tartott rendkívül tanulságos előadást.

A Csontpótló Kongresszus témavezetője dr. Gáspár Lajos volt, aki minden évben a legújabb megoldások bemutatására vállalkozik, innovatív csontmegmunkáló és csontpótló eljárások szerepeltek az idei programban valamint az emberi csontok felhasználásával nyert granulátum, blokk, illetve cad-cam blokkok formájában rendelkezésre álló allograftok, vagyis csontpótlásra alkalmas anyagok megismertetésére hívott el 7 ország kimagasló szaktekintélyeit.

Nem “csak” tudás – gyakorlati készségek is

A 2017-es Dental World hands-on programjai nemcsak elméleti tudást kínált a résztvevőknek, hanem nagyon gazdag kínálattal várta a gyakorlati készségek fejlesztésére jelentkezőket is. A teljesség igénye nélkül bepillantottunk néhány kurzusra, s bármerre jártunk, feszült figyelmet, de oldott hangulatot találtunk.

Csak néhány név a nemzetközi előadók közül: Dr. Gregory Brambilla, dr. Nazarij Mykhaylyuk, dr. Simone Vaccari, dr. Stevan Kopanja, dr. Roberto Christescu, dr. Eugen Buga, dr. Hugo Sousa Dias, dr. Eugenio Pedulla, dr. Simone Grandini.

Tudásmátrix: orvosnak, asszisztensnek, fogtechnikusnak, kutatónak, oktatónak

Így épülnek egymásra a Dental World eseményei és az ezt követő hónapok szakmai programjai. A régi kapcsolatok, vagy a 2017-es kiállításon, a konferenciákon és workshopokon kötött ismeretségek a következő hónapokban már gyümölcsöznek, az itt szerzett új információk beépülnek a hétköznapokba, a mindennapos szakmai rutinba, az üzleti életbe. Gyarapszik tőlük orvos, asszisztens, kutató, oktató, fogtechnikus és természetesen a páciens is, akit korszerűbb eszközökkel, modernebb környezetben, a legújabb eljárásokkal lehet kezelni.

Jövőre is folytatjuk a sorozatot, a 18. Dental World időpontja: 2018. október 11–12–13.

Írják be a naptárukba, és találkozzunk egy év múlva is!