+36 1 202 29 94 info@dentalworld.hu

A páciensek oldaláról egyre nagyobb igény mutatkozik az esztétikai igényű kezelésekre. Az a fogszabályozás, amely a ’90-es években még egységesnek mutatkozott, és nem ismerte el a kozmetikai kezelést, csakis a röntgen és gipszminta által meghatározott, teljes szájban gondolkozó kezeléstervezést, az mostanra bizonyos értelemben „behódolt” az esztétikának.

Mindeközben pedig a jelen fogszabályozása is egy nagyon érdekes szituáció előtt áll, kétirányú fejlődésen megy keresztül. Egy időben zajlik egy funkcionális és egy digitális forradalom is. Az egész fogászatot – így az orthodonciát is – jelentősen befolyásolja a technológiai fejlődés.

A fogszabályozásban a száj direkt és indirekt szkennelése, a virtuális kezeléstervezés és egyéni eszközök gyártása az, ami meghatározó. Nem újdonság a fogászatban a CBCT alkalmazása, ami nem feltétlenül orthodonciai célú eszköz, bár ott is – különösen a funkcionális felfogású fogszabályozásban – egyre népszerűbb lehet a légutak vizsgálata szempontjából.

Bizonyos terápiákban, így az alignereknél – kivehető láthatatlan készülékeknél – és néhány ragasztott eszköznél valóban a virtuális tervezés könnyebbséget jelent, gyorsíthat egyes kezelési folyamatokat, ugyanakkor azt gondolom, hogy jó fogszabályozó kezelést lehet végezni teljesen hagyományos, nem digitális eszközökkel is. Hiába tervezünk meg virtuálisan egy kezelési tervet, digitálisan egy egyéni eszközt, maga a kivitelezés biológiai alapokon kell, hogy történjen.

Funkcionális felfogású fogszabályozás

A másik új irány egy holisztikus kezelési felfogás, amelynek értelmében a malokklúziók kialakulása nem egy önmagában álló, genetikailag meghatározott eltérés, hanem az egész test működésével – légzés, testtartás, nyelés, száj környéki izmok funkciója – összefüggésben álló folyamat. Nem szabad tehát a fogszabályozást leválasztani ezekről az összefüggésekről. Ez tehát egy interdiszciplináris gondolkozást igényel, más fogászati és általános orvoslási társszakmák bevonásával.

Ennek a felfogásnak korábban is voltak képviselői, de mára jelentősen megerősödött ez az irányzat. Meggyőződésem, hogy nem csak a fogszabályozás, de bizonyos értelemben az általános orvoslás jövőjét is befolyásoló folyamatról van szó. Nagy lelkesedéssel veszek részt olyan hazai és nemzetközi orvosi és terápiás közösségek építésében, melyek célja a fogszabályozás, funkcionális orvoslás reformja, egy új, minimális invazivitáson alapuló orvoslás létrehozása.

Digitális Fogászati Kongresszus

Idén a program a „Bevezetés a digitális fogászatba” címet kapta. Az volt a célunk, hogy kicsit „rendet tegyünk a fejekben”, és alapfogalmakat tisztázzunk. A jövő fogászatáról beszéltünk racionálisan, és arról, hogy ebben hol lesz a helye a digitális fogászatnak. Ugyanis annyit és annyi mindenre hangoztatják a digitális kifejezést, hogy azt hihetjük, a fogászat jövője egyenlő a digitális fogászattal. Ez pedig egy nagy tévedés. Eregethetnénk „buborékokat” szkennelésről, virtuális mosolytervezésről, 3D-nyomtatásról, ez azonban csak egy része a digitális fogászatnak.

Kétségtelen, hogy ezek az újdonságok gyorsabbá, egyszerűbbé tehetnek némely munkafolyamatokat, de csak akkor, ha ésszel használjuk őket, és megfelelően integráljuk a saját praxisunkba. Látni kell azonban azt, hogy szinte felfoghatatlan mennyiségű reklámot zúdítanak ránk a különféle gyártók, és könnyedén olyan spirálban találhatjuk magunkat, hogy az a tévképzetünk támad, ha nem vesszük meg a legújabb digitális kütyüket, akkor már nem leszünk kompetenciában a piaci konkurenciával.

Valahol ez persze így is van, hiszen a páciensek is abban élnek, hogy a jó fogorvos az, akinek a legújabb kütyüi vannak. Éppen ezért fontosnak érzem, hogy lehámozzuk a „sallangot”, a kontrasztot szerettük volna bemutatni a tengerszéles kínálat és aközött, amire valóban szükségünk lehet, mert a „digitális hisztéria” és a reklámok elvihetik a figyelmünket a lényegről.

Szerző: Dr. Radánovics-Nagy Dániel, Sz.O.

  • 1991-ben szerzett diplomát a SOTE Fogorvosi Karán, 1999-es szakvizsgája megszerzése óta csak fogszabályozással foglalkozik.
  • 2006-ban alapította saját rendelőjét HermannOrtho néven.
  • Tagja a Magyar Orthodontus Társaságnak, az Amerikai Fogszabályozó Orvosok Társaságának (AAO) és a Fogszabályozó Világ Szövetségnek (WFO), és több nemzetközi funkcionális fogszabályozó társaságnak.
  • Ő volt a lágy erőkkel működő ún. Damon-technika itthoni bevezetője, hivatalos instruktora és előadója.
  • Több internetes oldal, életmódmagazin és tévéműsor rendszeres szakértője.