+36 1 202 29 94 info@dentalworld.hu

Beszélgetés Farkas Gyulával, a Protetikai Kongresszus szervezőjével

A sikeres fogpótlás egyik alappillére a fogorvos – fogtechnikus együttműködése. Ennek a gondolatnak a jegyében kezdte el az első Protetikai Kongresszus szervezését, hallhatnánk erről részletesebben?

Az Országos Fogtechnikus Ipartestület új elnökeként, de a testület évtizedes tagjaként úgy látom, hogy régi, megoldatlan probléma az összhang létrehozása. Nekünk sajnos nagyon kevés megjelenési lehetőségünk volt eddig kongresszusokon és különböző fórumokon. Sajnos tagjaink eltávolodtak egymástól, mi szeretnénk újraszervezni a sorainkat. Ennek első lépése a két oldal közötti kapcsolat újragondolása, hiszen, mind az orvos, mind a technikus a beteg érdekében dolgozik. 

Előadásaink az orvosoknak és fogtechnikusoknak egyaránt szólnak, illetve a fogorvos és asszisztense közönségéhez is. 

Gyakorló szakemberként nyilván sok pozitív tapasztalata van a sikeres tervezésben, a közös gondolkodásban és a megvalósítás kapcsán is.

Az új technológiák térhódítása, a digitális forradalom szakmánkat teljesen átalakítja. Megváltozott a „szükséges tudás” kerete. Tanulnunk kell a fogorvosoktól és a szájsebészektől, hogy magasabb szintre emelhessük a saját tudásunkat. Ugyanakkor az orvosi szektornak is szüksége van ránk, hogy megismertethessük velük az új lehetőségeket, az új gyártási eljárásokat, melyek segítségével könnyebben, eredményesebben láthatják el a pácienseiket. 

Erről a témáról adna még több információt?

A régebbi technológiák egyes részei lassan kivonulnak a gyártásból, de sok minden megmarad. Nekünk haladnunk kell a világ által támasztott követelmények útvonalán, rentábilisan kell gondolkoznunk, de nem szabad megfeledkeznünk azokról a fogorvosokról és fogtechnikusokról sem, akik számára nem adatik meg az a betegkör, ahol a legmodernebb technikákkal lehet dolgozni. Számukra is biztosítani kell a klasszikus fogpótlástan módszereinek az újításait, az új és régi technológiák közötti átjárhatóság lehetőségeinek a bemutatását. 

Program szervezőként melyik területet preferálja? 

Meglátásom szerint az alapoktól kell kezdenünk a kapcsolat építését. Minden fogpótlás alapja a megfelelő lenyomat megléte és a tökéletes okklúzió meghatározása. 

Előadásaink az orvosoknak és fogtechnikusoknak egyaránt szólnak, illetve a fogorvos és asszisztense közönségéhez is. 

Ennek jegyében állítottuk össze az első nap programját. 

A komplex folyamatok bemutatását, vagy egy-egy terület pontosabb ismertetését célozzák meg ezek az előadások?

Az előadások egymásra épülő, interaktív verzióban készülnek. Mivel a hallgatóság magas tudású, gyakorlati szakemberekből áll, így igyekeztünk a részletekre koncentrálni, egyedi esetekből levonni a konzekvenciákat, melyek az alap-, illetve az egyszerűbb fogpótlások esetében is hasznunkra lehetnek. Az interaktív előadások során a kollégák felvezetnek egy témát az előadásukban, majd ezeket megvitatjuk, így minden apróbb részletet érinthetünk, amit csak szeretne a közönség.

Milyen célt tűzött ki maga elé, amikor elvállalta az egész napos Protetikai Kongresszus szervezését?

A kongresszus szervezését még az előző ipartestületi elnökség idején kezdtük el.  Szerintem minden rendezvény – mely nagy közönséget vonz – lehetőséget jelenthet a szakma megújulásának az elősegítésére. Célként és egyetlen jövőbeli lehetőségként egy olyan utat látok, ahol magasabb tudásszinttel rendelkező fogtechnikusok dolgoznak a szakmáért.  Ehhez szükséges közel kerülnünk a kollégáinkhoz, és szakmai partnerként kell egymásra tekintenünk. Meg kell ragadnunk minden lehetőséget a tanulásra, az új ismeretek elsajátítására.  Fontosnak tartom a másként gondolkodó kollégák véleményének a meghallgatását is, mert az ő tudásukban is lehet számunkra hasznos információ.    

Mit vár a felkért előadóktól, mi lesz a sláger a Kongresszus programjai között?

Szeretném, ha előadásaikkal beindítanának egy folyamatot, s letehetnénk egy új korszak alapját. Szeretném, ha a következő napon sorra kerülő, Kónya János szervezésében megtartandó digitális fogászati napot kellően előkészítenénk.  

Reméljük, hogy minden elképzelése megvalósul az idei Dental World-ön, 2017. október 12-én. 

Ezeket olvasta már?

Újra MicroWorld Kongresszus a Dental World-ön

Egyre több embert érdekel a nagyítás nyújtotta új világ, és az abban rejlő új lehetőségek. Ez adta nekem az ösztönzést és az új lendületet az idei Microworld szekció megszervezéséhez.

Implantológia – a fogászat motorja

2004 óta az implantológia meghatározó programként van jelen a Dental World kongresszusai között. Beszélgetés Dr. Németh Zsolttal, a kongresszus témafelelősével Az implantológia napjainkban a fogorvosi szakma egyik legnépszerűbb területe, mivel a fogbeültetés lehetővé...

Méltó helyen az ENDODONCIA

Az eddigi évek során egyre nőtt az érdeklődés, és magabiztosan állíthatom, hogy a programok a világ bármely nagy endodonciai kongresszusán megállták volna a helyüket.
Nagy szerencse ez a szakmának és a pácienseinknek is egyaránt. Egyre több kolléga mélyül el, egyre alaposabban ezen a csodálatos területen. Az eredmény: több és több saját, a szájban jól funkcionáló fog megőrzése, akár egy életen át.